Something Extra

Wie het atelier van Barbara van Gelder aan de Oude Langedijk binnenstapt komt in een magische wereld terecht. Overal staan prachtige kostuums uitgestald, van theatrale jurken tot stoere uniformen, pruiken en hoeden. Maar er is ook een fotostudio, een Venetiaanse kleedkamer, en prachtig gedekte tafels met sjiek porselein. ‘Mijn stijl noem ik zelf historisch hysterisch‘, legt Barbara van Gelder enthousiast uit. ‘In alles wat ik maak en verzamel klinkt een historisch besef door: ik wek lang vervlogen werelden tot leven, maar geef er tegelijkertijd een modern, creatief tintje aan‘. Barbara geeft met haar creativiteit iets extra’s aan evenementen. Something Extra brengt theater op plekken waar je het niet zo snel zou verwachten: tijdens een buurtevenement, op scholen of op een congres.

Je kunt Something Extra inhuren, maar Barbara moedigt anderen ook aan om hun fantasie te gebruiken. Je kunt je hier laten aankleden, stylen en op de foto zetten, maar je kunt ook kostuums huren en zelf ideeën opdoen om je eigen feestje echt bijzonder te maken. Barbara begon met haar atelier ooit bij Lijm & Cultuur, een plek waar ze veel inspiratie heeft opgedaan. ‘Hun manier van denken spreekt me aan: het idee dat je niet zomaar een feestje geeft, maar echt wil verwonderen en verrassen. Als ik een personage speel of bedenk, moet die figuur ook echt toegevoegde waarde hebben en een bijdrage leveren aan de flow en beleving van een event.

Hoewel je bij Something Extra in een andere wereld belandt, benadrukt Barbara dat authenticiteit erg belangrijk is. ‘We doen alles met aandacht. Als iemand gestyled wil worden, dan kijk ik altijd goed naar het type persoon. Iedereen kan een pruik opzetten en een gek pak aantrekken, maar de truc is nu juist om je eigen karakter te behouden. Voor een bedrijfsfeest heb ik bijvoorbeeld ooit een heel directieteam aangekleed. Dat ging vrij subtiel, waardoor hun outfit wel bij het thema van de avond paste, maar niet afleidde van de inhoud. Dat is iets extra’s, en wat dat is, dat is voor elke situatie weer anders. Maar het leukste is als hier iemand binnenkomt en zegt: “Ik heb een héél gekke vraag…”, dan beginnen mijn handen al te jeuken.

www.somethingextra.nl

something-extra-image