Richard FitzHugh is componist en arrangeur, en is muzikaal leider van zijn eigen zanggroep Phoenix Vocals. “Ik heb altijd gewerkt in dienst van andere groepen”, vertelt Richard. “Samenwerken met anderen is fijn, maar ik wilde ook mijn eigen ideeën uitvoeren. Phoenix Vocals is mijn speeltuin, ik er kan mijn creatieve ideeën de vrije loop laten.” Richard is geboren in Londen en studeerde wiskunde en compositie. Sinds 2002 woont hij in Nederland waar hij een master compositie volgde aan het Koninklijk Conservatorium om uiteindelijk in de wereld van musicals en pop terecht te komen. “Ik ben breed opgeleid, maar de muziek die ik arrangeer voor onze zangroep is vooral musical- en popmuziek met een theatrale achtergrond.”

Phoenix Vocals is niet makkelijk in een hokje te stoppen. “We zijn een zanggroep, maar het is meer dan alleen een koor. We brengen de liedjes op een theatrale manier. De optredens zijn heel dynamisch en alles wordt uit het hoofd gezongen.” Phoenix Vocals is open voor iedereen, maar er wordt wel elk jaar geauditeerd: “Het collectief bestaat uit een groep amateurs van hoog niveau. De arrangementen zijn erg uitdagend, dat maakt het muzikaal interessant. De groep is opgericht in 2021 en heeft het eerste jaar gelijk afgesloten met mooie optredens in het Zeeheldentheater in Den Haag.”

De leden van Phoenix Vocals repeteren elke week bij Lijm & Cultuur. Richard: “Ik kom zelf uit Delft, het voor mij op loopafstand. De ruimte is precies groot genoeg voor onze groep. En de akoestiek is goed. We hebben eerder in een gymzaal gerepeteerd, maar dat geeft te veel galm. Ook is de ruimte heel licht, dat is fijn. Op een nazomeravond schijnt het zonlicht dan zo mooi naar binnen. Dat geeft een open gevoel: sfeer is op zo’n plek heel belangrijk.” Richard komt tussen de repetities door ook andere ‘bewoners’ van Lijm & Cultuur tegen: “Er oefent hier ook een dansgroep, misschien moeten we daar toch eens iets mee. We staan altijd open voor leuke nieuwe samenwerkingen.”

https://www.phoenixvocals.nl/