Maartje & Kine

Tijdens de dagelijkse lunch van Lijm & Cultuur staan niet alleen broodjes, een salade en soep op het menu. Regelmatig worden de medewerkers ongevraagd verrast met ludieke, cabareteske liedjes van het vrolijke muzikale duo Maartje & Kine. De twee Delftse rasartiesten proberen hun nieuwste nummers regelmatig uit op iedereen uit hun omgeving.

Maartje de Boer en Kine Handlykken vestigden zich drie jaar geleden in een van de studio’s op de bovenste verdieping van de voormalige Lijm & Gelatinefabriek. Ze waren toen net gestart als het cabaretduo Maartje & Kine. Inmiddels genieten ze grote bekendheid in theaterland. Het afgelopen jaar maakten ze een tour door tachtig theaters en elke maand zijn ze op de radio te horen bij Giel Beelen als ze in hun eindemaandslied de actualiteit op de hak nemen met geestige, spitsvondige en vileine liedjes. Ook dit jaar toeren ze met een nieuwe show door ‘s lands theaters. De dames vertolken met speels gemak Franse chansons, Ierse folklore, Argentijnse tango, klassieke muziek, cabareteske liedjes op maat en verhalen.

De muziek is onze basis,‘ vertelt Maartje. ‘Het cabaret is er later bij gekomen.‘ De twee dames kennen elkaar van het conservatorium en een enkele blik in hun studio verraadt hun liefde voor het maken van muziek. De studio ligt bezaaid met muziekinstrumenten: een viool, accordeon, ukelele, balalaika, autoharp, mondharmonica, kazoo, klokkenspel en een piano vullen de vrij kale ruimte. ‘Hier repeteren we, slaan we de muziekinstrumenten op en nemen we de nummers voor de radio op,’ vertelt Kine. ‘Het is ook een fijne plek om liedjes te schrijven en om te brainstormen met de regisseur,‘ gaat Maartje verder. ‘Bij Lijm & Cultuur zijn veel creatieve bedrijven gevestigd. Barbara van Gelder van Something Extra heeft kostuums voor ons gemaakt en heeft ons dansles gegeven. En de medewerkers van Improve geven ons vaak tips over decor en belichting. Lijm & Cultuur wil ons af en toe inzetten voor een evenement, omdat we liedjes op maat maken, maar door de theatertour en het radiowerk kunnen we helaas vaak niet.‘ Kine vervolgt: ‘Het leuke van Lijm & Cultuur? Je ontmoet er inspirerende mensen, die elkaar onderling verder helpen.

www.maartjeenkine.nl

maartje-en-kine-image