djembe

Wat weinig mensen zullen weten is dat Delft regelmatig twee heuse master-drummers huisvest. In het hoofdgebouw van Lijm & Cultuur geven Ponda O’Brien Oké Sene djembéles. Beide muzikanten spelen het instrument al sinds hun vroege jeugd en geven nu cursussen en workshops aan kinderen en volwassenen. Ponda vertelt over de tijd dat het instrument plotseling populair werd in Nederland: ‘Ineens wilde iedereen djembé leren spelen, maar er bestond nog helemaal geen lesmethodiek. Daarom heb ik die zelf ontwikkeld.‘ In al die jaren zijn er veel docenten gekomen en weer verdwenen: ‘Het instrument werd populair bij het grote puvliek maar er komt veel bij kijken: djembé spelen is eigenlijk levensstijl‘. Inmiddels komen cursisten uit heel het land naar Ponda om de ware djembékunst te leren.

Ponda vertelt over de Afrikaanse cultuur waar de Djembé vandaan komt: ‘Elke levensgebeurtenis kent z’n eigen ritme. Dat maakt dat er een ziel in de muziek zit.‘ Djembé stamt uit de orale traditie: niets werd opgeschreven. De master-drummer wordt dan ook geacht al die ritmes uit z’n hoofd te kennen. Ponda: ‘Al die slagjes en ritmes kunnen we snel uit ons hoofd tevoorschijn halen wat samenspelen mogelijk maakt.‘ Inmiddels is Djembé in Nederland geëvolueerd tot een podiumkunst met moderne invloeden. Veel mensen willen het instrument dan ook leren spelen. Ponda begrijpt dat wel: ‘Djembé speel je echt samen: de verschillende ritmes vloeien dan mooi samen. Dat maakt het een heel leuke, sociale bezigheid‘.

Ook Oké Sene vertelt dat zijn leerlingen erg genieten van de lessen: ‘Muziek maken werkt ontspannend en is goed tegen de stress. Mijn cursisten laden na een dag hard werken helemaal op tijdens de les. Dat komt ook omdat ik er zelf veel energie in stop. Maar dat is helemaal niet moeilijk, want als ik muziek maak ben ik blij van binnen. Dat slaat over op de leerlingen’. Oké Sene heeft zelf als muzikant opgetreden over heel de wereld, van Japan tot New York. Hij heeft dus een schat aan ervaring als slagwerkinstrumentalist. Maar ook het lesgeven vindt hij nog altijd geweldig: ‘Muziek is het beste medicijn tegen elke kwaal, dus dat wil ik graag doorgeven. Ik leef voor de muziek.

www.okesene.nl

djembe-image