Maranke Rinck

Als je over de gang loopt op de bovenste verdieping van het gebouw van Lijm & Cultuur, dan hoor je regelmatig het razendsnelle getik van vingers op een toetsenbord. Dan weet je dat kinderboekenschrijfster Maranke Rinck bezig is aan een bestseller. Maranke is sinds najaar 2015 gevestigd in een ruimte, naast de studio van het muzikale cabaretduo Maartje & Kine. Het is een kamertje van drie bij vier meter met daarin alleen een tafel, een stoel en een kast.

Niet heel groot, maar ze houdt er van, want ze komt er tot rust. Bovendien straalt het zonlicht uitbundig naar binnen door de grote ramen op het zuiden. Ook met het uitzicht is niets mis: voor haar ogen ontspint zich voortdurend bedrijvigheid, in de Boiler, op het terras bij het restaurant, aan de kade en op het binnenterrein.’Mijn eerste daad was rolgordijnen plaatsen, want zelfs in het najaar smolt ik weg door het felle zonlicht,‘ vertelt ze lachend.

Maranke schrijft prentenboeken, voorleesboeken, leesboeken en educatieve boeken voor kinderen van de basis- en middelbare school. Met succes: veel van haar boeken zijn in meerdere talen uitgegeven. ‘Na de geboorte van mijn derde kind, alweer twee jaar geleden, had ik thuis geen werkplek meer. Behalve dan de keukentafel, maar dat bleek niet ideaal. Ik zocht dus een nieuwe werkplek. Mijn man en ik wonen in Overschie, randje Rotterdam. Lijm & Cultuur kende ik eigenlijk alleen als een plek waar je lekker kunt eten en uitgaan tijdens bijvoorbeeld Chaos aan de Schie. Toen ik hier voor het eerst over de drempel stapte, was ik meteen verkocht. De geschiedenis is hier tastbaar aanwezig. Je proeft hem als het ware. Ik houd van het industriële karakter, het ruwe en rauwe, de ruimte en de grote opzet.

Leuk dat hier zoveel creatieve bedrijven zijn gevestigd. Daar pas ik wel tussen. Ik heb een klassiek muzikale achtergrond. Als kind heb ik op de HAVO voor muziek en dans gezeten. Dat is een vooropleiding voor het Rotterdams conservatorium. Mijn favoriete instrument was viool, maar naast klassieke muziek heb ik ook wereldmuziek gemaakt. Een tijdje speelde ik zelfs in een bandje. Zo heb ik mijn man leren kennen.‘ Wie weet voert Maranke binnenkort samen met Maartje & Kine het aantal decibellen bij Lijm & Cultuur op…

www.marankerinck.nl

maranke-rinck-image