In Anneloes Wolters’ studio draait alles om muziek en creativiteit. “Ik heb altijd zelf muziek gemaakt, maar vier jaar geleden ben ik begonnen zelf muziek te componeren. Sindsdien schrijf ik voor harmonie-orkesten, trombonekoren en ensembles.” Anneloes beschrijft haar stijl als impressionistisch: “Mijn stijl wordt vaak herkend als filmmuziek. Dat snap ik wel, want met mijn muziek vertel ik graag een verhaal.”

Anneloes maakt onder andere symfonisch werk voor amateurgezelschappen: “Ik vind het belangrijk dat mensen op amateurniveau ook kwalitatief goede composities kunnen spelen. Muziek die een verhaal en emotie overbrengt en tegelijkertijd technisch toegankelijk is voor een brede groep. Ik hoop ook de vrouwelijke klank naar het harmonieorkest te brengen. Want van oudsher zie je vrij veel traditionele, masculiene muziek in de blazerswereld.”

Anneloes is in de coronatijd neergestreken bij Lijm & Cultuur. “Toen ik hier net kwam werken ontdekte ik dat de opa van mijn moeder hier in de lijmfabriek heeft gewerkt. Dus de cirkel is weer rond.” Haar studio heeft een hoog plafond en een fijne akoestiek: “Ik kan hier zonder m’n buren tot last te zijn lekker spelen. Ik componeer op m’n piano, maar er staat ook nog een viool, een tuba en andere instrumenten. Zo kan ik makkelijk voor verschillende instrumenten componeren. In de coronatijd heb ik een harp gehuurd en online leren componeren voor harp solo.”

Naast muziek maken houdt Anneloes ook van andere kunstvormen. “Creatieve processen lijken vaak op elkaar. Componeren heeft raakvlakken met bijvoorbeeld collagetechniek. En klankkleuren stel ik me voor als letterlijke kleuren en tinten. Tai chi heeft weer overeenkomsten met de vloeiende bewegingen van een dirigent, of met de soepele pols van strijkers.” Anneloes probeert vormen en technieken over te brengen naar andere disciplines. Zo heeft ze ooit Knuffelhotel gehad, daar kon je je knuffel laten repareren en de voortgang volgen op een blog. “Ik ontdekte dat er vaak een mooi verhaal zit achter een knuffel. Dat inspireerde me om er liedjes bij te schrijven. Mijn grote droom is om ooit een muzikaal poppentheater te maken.”

www.anneloeswolters.com