Jan van der Mast

Ontelbaar veel uren heeft hij doorgebracht op Lijm & Cultuur. Voor onderzoek, voor het schrijven van zijn boeken over de Delftse geschiedenis en voor het ontwikkelen van theatervoorstellingen. Hij huurde enkele jaren lang een klein atelier van drie bij vier meter op Lijm & Cultuur, waar zijn creatieve brein in contemplatieve rust enkele pareltjes voortbracht. Zoals zijn in meeslepende stijl geschreven roman De Kleine Keizer, over het waargebeurde verhaal van de kleinste man ter wereld.

Inmiddels is toneel- en romanschrijver Jan van der Mast uitgevlogen. Zijn kinderen zijn het huis uit, zodat hij nu in zijn eigen huis de rust vindt om te werken aan nieuwe creaties. Toch blijft hij via een navelstreng voor immer verbonden aan Lijm & Cultuur. De rijke geschiedenis van dit markante industriële erfgoed blijft hem inspireren voor historische romans. Vorig jaar zomer kwam zijn boek Agneta uit: een roman over het geheime dubbelleven van J.C. van Marken, de oprichter van de Lijm- en Gelatinefabriek in de negentiende eeuw. Een boek dat je vanaf de eerste bladzijde in z’n greep neemt en wegleest als een goede film. Om de lancering van Agneta te vieren, schreef Jan van der Mast het toneelstuk Gist & Geluk, dat werd gespeeld in de stadstuin waar het echtpaar Van Marken destijds woonde. Alle negen voorstelling waren uitverkocht. Improve verzorgde de techniek van deze productie. Jan van der Mast: ‘Ik ben nu bezig met het schrijven van een biografie over Van Marken. Het is bekend dat hij in de negentiende eeuw een weldoener was voor arbeiders. Hij zorgde als eerste in Nederland voor huisvesting en pensioen. Maar er is ook nog heel veel onbekend over hem. Daar kwam ik achter nadat ik zijn archieven onlangs geopend werden.‘ Jan van der Mast is nog niet uitgeschreven. Van deze uitgevlogen vogel gaan we nog veel horen…

www.janvandermast.nl

Roman te koop

‘De kleine Keizer’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Gerrit Keizer, de oudoom van Jan’s vrouw. Gerrit Keizer stopte als baby met groeien. Als Prince Mignon (de kleinste man ter wereld) trad hij eind negentiende eeuw op in theaters in Londen, Parijs en New York. Het boek is uitgegeven door Nieuw Amsterdam en is verkrijgbaar in de boekhandel.

jan-van-der-mast-image