Groen Cement

In het verlengde van de activiteiten van ZON heeft Janneke van den Bos de stichting Groen Cement opgericht. Een landelijk initiatief, dat tot doel heeft iedereen met elkaar te verbinden die zich met de relatie kind-natuur bezighoudt.Onder meer door de organisatie van regionale beurzen waar de professionals elkaar kunnen ontmoeten en elkaar kunnen motiveren.

De eerste beurs van de Stichting Groen Cement was bij Lijm & Cultuur. “De zoektocht naar een locatie verliep eigenlijk heel grappig,” vertelt Janneke. “We zochten heel lang naar een locatie met een natuurterrein in de buurt, waar we workshops konden houden. Totdat ik plotseling besefte dat dit vlak voor onze neus kon.” Ze wijst naar de overkant van de Rotterdamseweg waar zich een speelterrein in een natuurgebied bevindt. Daar vonden de workshops plaats. Het plenaire gedeelte van de beurs was bij Lijm & Cultuur. De beurs was een succes. De sfeer was heel goed. “Zo’n bijeenkomst is belangrijk om professionals te informeren en ook om hen te inspireren. Bijvoorbeeld door struikelblokken in hun denken weg te nemen. Veel professionals zijn bang dat ouders hun kinderen niet in de natuur willen laten spelen omdat ze vies worden, zich kunnen verwonden of kunnen verdwalen. Met een goede uitleg kun je al die obstakels tackelen. We willen met dit soort beurzen door het hele land trekken.

De Stichting Groen Cement telt inmiddels een groep van 75 vrijwilligers, oftewel ‘groene metselaars’. Het is een gemêleerd gezelschap: een bioloog, een schrijver van natuurboeken voor kinderen, een ontwerper van een ‘eetbare muur’ enzovoort.
Over de samenwerking met Lijm & Cultuur is Janneke zeer te spreken. “Wat me opvalt, is dat de mensen van Lijm & Cultuur van niets iets kunnen maken. Er stroomt theaterbloed door hun aderen. Alles kan er. Ze zijn in staat elke gewenste sfeer op te roepen door middel van aankleding en belichting. Heel knap. Overigens werken we ook samen met andere huurders van het LAB. Dat ontstaat vanzelf. We komen elkaar op de gang tegen en dan ontstaan er spontaan gesprekken. Dat is het leuke van dit pand: we worden omringd door creatieve geesten.

www.groencement.nl