Proluder

Pro‘ voor professie, en ‘Luder‘ van het Latijnse woord voor spelen. Proluder geeft communicatietrainingen met rollenspellen, praktijksituaties en filmpjes. Rob Hertog van Proluder vertelt de logica achter die aanpak: ‘Als je een nieuwe telefoon koopt ga je toch ook niet eerst de gebruiksaanwijzing lezen? Nee, je zet ‘m aan en begint gelijk te pielen. Zo is dat ook met communicatie. We beginnen altijd eerst met de praktijk. De theorie volgt daarna, en die krijgt dan ook veel meer betekenis omdat je al begrijpt wat er bedoeld wordt.

Rob Hertog heeft ervaring in het bedrijfsleven, en een passie voor theater. Als trainingsacteur combineert hij die twee zaken. Samen met Marc Eikelenboom geeft hij workshops aan allerlei soorten bedrijven. En daarin staat altijd een communicatievraagstuk op de werkvloer centraal. Bijvoorbeeld: hoe gaan we om met ziekteverzuim, of hoe spreken we elkaar aan op fouten? Door samen aan de slag te gaan vinden de cursisten al doende daar een manier voor.

Het is natuurlijk best spannend om ‘de vloer op’ te gaan, maar het is vooral ook leuk: ‘Humor is de sleutel‘, er mag gelachen worden, zegt Rob. ‘We vragen de deelnemers te letten op elkaars stemgeluid, de intonatie, lichaamstaal. Wat doet dat met je? Word je er blij van of juist geïrriteerd? Op die manier ervaar je wat wel werkt en wat niet.‘ Rob benadrukt dat de praktijkervaring en common sense dus heel belangrijk is: ‘Het is geen exacte wetenschap. Marc en ik zijn dus zeker geen goeroes of iets dergelijks. We benaderen elk communicatievraagstuk vanuit een menselijk perspectief. En dat werkt nu eenmaal.

Proluder trok in 2010 in bij Lijm & Cultuur. ‘We fietsten langs het terrein en waren meteen gegrepen door de uitstraling.‘ Sindsdien is Proluder hard gegroeid en in 2015 verhuisde het bedrijf naar een ander creatief nest: De Fabriek in Rotterdam. ‘De wereld wordt voor ons steeds groter. We komen daardoor op interessante plekken en ontmoeten veel bijzondere mensen. En elke organisatie waarmee we werken heeft weer een andere bedrijfscultuur. En daar leren wij weer van.

www.proluder.nl

Bekijk hier een aantal films van Proluder die bij Lijm & Cultuur zijn opgenomen:

Het Langste Eind from Proluder on Vimeo.

Voor de Kinderen from Proluder on Vimeo.