Clownschool Buus

Het clownsspel is een bijzondere theatervorm. Waarom bestaat de clown? Schuilt er een bepaald doel achter zijn spel? Is het gebaseerd op een filosofie? Of wil de clown enkel mensen plezieren? We kennen allemaal de kinderclown, terwijl de clown ook voor volwassenen van grote betekenis kan zijn. ‘De clown kan het publiek een spiegel voorhouden zoals we kennen van Charlie Chaplin en Leo Bassi‘, vertelt Ruut van Hooft van Clownschool Buus. ‘Maar moderne clowns kunnen ook heel verbaal zijn, zoals Hans Teeuwen of Freek de Jonge. Het is hoe dan ook een ambacht dat je kunt leren‘, zegt Ruut. Samen met Hans Koops en Joke Duif verzorgt hij clownsopleidingen bij Lijm & Cultuur.

Voorheen gaf Ruut les aan de Clownschool in Amsterdam, maar die is helaas opgedoekt. Dus nu komen cursisten uit het hele land naar Delft om clown te worden. ‘Maar clown word je niet zomaar. De meeste leerlingen willen zelf graag zo snel mogelijk optreden, maar het vak in de vingers krijgen is vaak moeilijker dan gedacht‘. Het geheim van een goede clown is authenticiteit. ‘Het is eng en kwetsbaar om met heel weinig toch komisch of ontroerend te zijn. Daardoor moet je dicht bij jezelf staan.‘ Tijdens een cursus ga je daarom terug naar de basis. Niet door met toeters en bellen grappig te zijn, maar juist door met niets te kunnen boeien: ‘Denk aan Mr. Bean of John Cleese,‘ zegt Ruut. ‘Met mimiek en perfecte timing zijn ze heel komisch, maar in feite doen ze heel weinig. En dat werkt alleen als je jezelf goed kent: pas dan kun je een karikatuur van jezelf maken.

Eén van de manieren om dat te leren is door veel te oefenen: ‘Het begint bij durven. Dingen uitproberen en fouten maken. Zo leer je wat wel werkt en wat niet. En dat is al een hele uitdaging: als ik je een touwtje geef, wat kun je daar dan mee doen? Wat zegt jouw fantasie? Daarvoor gebruik je meer dan alleen het touwtje, je hele lijf doet mee. En dat kan best spannend zijn. Daarom is een opleiding tot clown niet alleen leuk, je leert er ook een hoop over jezelf. En daar heb je in al de facetten van je leven wat aan‘.

www.clownschoolbuus.nl

clown-school-buus-image