“Hier moet je dus je collega’s uit bevrijden. Je hoort geschreeuw, maar er is overal rook en je ziet niets. Je moet de muren betasten om te weten waar je bent. Je hele oriëntatie is weg.” Brandweerman Cees laat zien hoe het eraan toe kan gaan als je een dagje brandweer bent – samen met je collega’s of tijdens een klanten-relatiedag. “Zelf heb ik dit concept in Finland ooit gezien, en ik dacht: dit moet ik ook in Nederland gaan doen.” Cees heeft zelf jarenlang bij de brandweer gewerkt en helpt nu anderen aan een onvergetelijke ervaring. “Als je samen moet werken in een crisissituatie verdwijnt alle rangorde. Ik zie dan mensen volledig gefocust zitten in hun natuurlijke gedrag.”

Cees brengt met BrandweerSurvival teams naar het terrein van Lijm & Cultuur. “Plezier staat voorop. Maar ze moeten wel aan de bak.” Op zo’n dag komt er een echte brandweerwagen. Teamleden moeten elkaar bevrijden uit een ruimte vol rook. Ook kan Cees een autwrak neerzetten en in de fik steken. De industriële omgeving van Lijm & Cultuur leent zich goed voor zo’n middagje avontuur: “Mensen vinden het leuk en spectaculair, want ze worden uit hun dagelijkse dynamiek gehaald. Iedereen heeft hetzelfde brandweerpak aan en behoort tot hetzelfde team. Het vuur zorgt voor volle focus, er is geen tijd meer voor gedoe.”

Een dagje brandweer ervaren is een leuk teamuitje, maar vaak ligt er ook een serieuze vraag vanuit de klant: “Er heerst bijvoorbeeld een eilandjescultuur, er moet veel veranderen in een organisatie of er is weerstand. Dan is dit een perfecte manier om mensen uit hun comfortzone te halen.” En om een brand te blussen leren alle deelnemers dezelfde duidelijke commando’s en afspraken: “Op een kantoor vinden mensen regels en procedures vaak vervelend. Maar als er mensen vastzitten in een brandende ruimte, is het plotseling volstrekt helder wat het nut is van duidelijke procedures. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen en niet allemaal in het wilde weg maar wat gaan doen.”

Diverse blusprogramma’s kunnen worden ingezet voor uiteenlopende klantvragen. Elk programma wordt op maat gemaakt. “Met z’n allen een brandje blussen als onderdeel van een break-outsessie, een leuke onderbreking tijdens een relatiedag? De mogelijkheden bij BrandweerSurvival zijn eindeloos.”

www.brandweersurvival.nl/teambuilding