Gonny Stuut

In het Atelier van Gonny Stuut struikel je haast over de stoffen, paspoppen, pruiken, hoeden, oude bontjes en maskers. Gonny is beeldend kunstenaar en maakt kostuums. “Elk item is uniek”, vertelt Gonny over de stoffen die ze verzamelt. Op dit moment werkt ze veel met oude Japanse obi’s en vintage kimono’s waar ze nieuwe jurken en jassen van maakt. “Het is geweldig materiaal want het glanst zo mooi. Er zit vaak goud doorheen geweven en het heeft nét wat andere kleuren dan wij gewend zijn. Halftinten, noem ik die. Maar het is wel stug spul, voel maar.”

Voor Gonny is het maken van een kostuum een creatief proces creatief proces van een compositie maken in kleur, stoffen voelen en oud met nieuw combineren: “up-cycling, en re-use” zoals ze dat noemt. De stoffen haalt Gonny van rommelmarkten en kringloopwinkels, en ze krijgt ook veel. “Sommige materialen geven me inspiratie, bijvoorbeeld resten van gestanste sponsen. Daar maak ik dan hoeden of maskers van.” Haar werken zien er theatraal en uitbundig uit. Ieder jaar gaat ze naar Venetië voor het Carnaval waar ze zelf een levend kunstwerk is, een soort ‘performance art’ dus. Het heeft Gonny veel relaties in de Venetiaanse kunstwereld opgeleverd. “In Venetië is zo ontzettend veel te beleven qua kunst en cultuur, ik word daar echt heel gelukkig van”.

Voor Gonny zijn haar kunstwerken een vorm van expressie. “Mijn creaties roepen vaak vragen op. ‘Wat is dit?’ vragen mensen dan. Dat is leuk. Het gaat om de connectie. Zo heb ik weleens een project gedaan met ‘instant costumes’ van reddingsfolie. Is heel leuk spul, maak je gewoon instant op straat een hoed of rok mee. En dat zorgt voor leuke gesprekken.”

Bij Gonny kun je o.a. workshops schilderen, aquarelleren of maskers maken volgen. Ook
maakt ze kostuums in opdracht of als autonoom werk. Daarnaast zet Gonny zich in voor
kunstprojecten met senioren: “De projecten bestaan uit het stimuleren van creativiteit met dans, muziek en beeldende workshops op thema, ondersteund door poëzie. Het kernwoord is hierbij ‘positieve gezondheid’: wat kan iemand, waar ligt de beleving en motivatie, wat is het
persoonlijke verhaal.

Naast het textielatelier werkt Gonny ook in haar schilderatelier in het centrum van Delft.
Ze heeft haar opleiding gevolgd aan de KABK te Den Haag en is sinds 1990 autonoom beeldend kunstenaar.

https://www.gonnystuut.nl/

Gonny-Stuut-image