Gonny Stuut

Kleuren, stoffen en héél veel kleding: het atelier van beeldend kunstenaar Gonny Stuut is een weelde van inspiratie. Of het niet een beetje te klein is, het atelier? ‘Een groter atelier raakt binnen de kortste keren net zo vol‘, vertelt Gonny lachend. Ze verzamelt materialen overal vandaan en verwerkt die tot uitbundige kostuums. Die ze verkoopt en verhuurt ze voor allerlei gelegenheden. Gonny combineert in haar werk verschillende technieken, en zeefdrukt en schildert zelfs prints op de stoffen. Zo worden de kledingstukken ware kunstwerken. De kleding is theatraal, ziet er soms middeleeuws of barok uit, maar de jurken zijn allemaal draagbaar. En dankzij de mysterieuze uitstraling zijn de kostuums erg geschikt om er in op te treden. Je kunt Gonny dan ook inhuren, bijvoorbeeld als haar eigen personage de Waaromzegster, Lady Choco, De Kapitein of Contessa di Corsetti.

Gonny gebruikt haar kostuumatelier aan de Rotterdamseweg echt als werkruimte, maar inspiratie doet ze overal op, ‘Als kunstliefhebber ben ik veel op reis. Ik ontmoet graag nieuwe mensen: kunstenaars, architecten, mensen met andere specialismen dan ik. Zo blijf ik mezelf ontwikkelen en doe ik nieuwe ideeën op die ik in mijn atelier verwerk tot kostuums. Als kunstenaar moet je voorloper zijn, structuren openbreken en nieuwe dingen ontwikkelen. In de kostuums combineer ik die inhoud met lichtzinnigheid, en hier en daar een grapje.

In het atelier waan je je in een sprookjeswereld, en dat is ook precies wat Gonny wil bereiken met haar kleding, workshops en optredens: ‘Mensen die mijn kleding kopen zoeken iets bijzonders voor bijvoorbeeld een feest of bruidskleding, maar dan iets dat de fantasie prikkelt. Ze kunnen ook een eigen kledingstuk of stof laten verwerken in een kostuum. Zo krijgt een persoonlijk verhaal een nieuw leven in de vorm van een kostuum. Veel kleur, nieuwe combinaties, bijzondere materialen, dat vind ik mooi‘. Gonny laat een oude paraplu zien met een oud-hollands tafereel van schaatsenrijders, en een jurk waarin de stof van de paraplu is verwerkt. ‘Kijk, deze kleur had ik precies nodig. Een oude paraplu! Dat is toch geweldig?

www.facebook.com/AtelierGonnyStuut

Gonny-Stuut-image