KKida

Niets is zo persoonlijk als je stem. Maar hoe gebruik je die het best? Je stem kan je verraden: als je zenuwachtig bent bijvoorbeeld, of gestresst. Maar je stem is ook een belangrijk wapen, een instrument waarmee je veel kunt bereiken.‘ Karin Michaëla Kolijn is Neerlandica, operazangeres en stemcoach. De werkruimte van haar bedrijf KKida is nagenoeg leeg. ‘We hebben de ruimte nodig om te bewegen. Om goed je stem te gebruiken moet heel je lichaam meedoen. Je lijf is een soort klankkast waardoor je stem resoneert. Wie bewust met z’n stem leert omgaan wordt zich ook bewust van zichzelf. Dat kan confronterend zijn, maar dat is precies de bedoeling.‘ Soms gaat Karin ook met haar cursisten naar buiten. Er is plek zat, en daar kun je lekker je gang gaan. ‘Soms schreeuwen we het letterlijk uit hier op het terrein‘.

Karin geeft privécoaching en workshops aan managers, directeuren en anderen in leidinggevende functies. ‘Je kunt pas een goede en geloofwaardige leider zijn als je authentiek bent, en daarin speelt je stem een belang- rijke rol. Doelen zijn heel persoonlijk. De één wil leren presenteren, de ander is niet tevreden met z’n stemgeluid. Daar valt allemaal wat aan te doen. We leren ons stem verkeerd te gebruiken door stress, verkeerde ademhaling en door te veel met het hoofd te doen en de rest van het lijf te vergeten. Dat zijn verkeerde gewoontes. Je kunt dat proces dus omkeren en terugkeren bij je eigen, authentieke stem.

Karin is daarnaast auteur van het boek Jouw stem in leiderschap. Het boek staat vol met adviezen en oefeningen voor het gebruik van je stem. Met gepaste trots vertelt ze erover: ‘Het is een werkboek in romanvorm, bedoeld voor iedere leidinggevende die authentiek leiderschap nastreeft.‘ Bij het boek horen tien video’s die bij Lijm & Cultuur zijn opgenomen. De filmpjes zijn te zien op de facebookpagina van KKida. Karin: ‘Het is geweldig dat ik dit heb kunnen doen. Ondernemen geeft me veel vrijheid, en bij Lijm & Cultuur kan ik me volop ontplooien en elke dag mooie dingen maken‘.

info@kkida.com
www.kkida.com

Tamtami

Haar vriendin Maud Amiabel knikt instemmend. Ook zij gebruikt de ruimte af en toe voor haar bedrijf Tamtami, muziekplezier op maat. “Ik stimuleer kinderen met een functiebeperking en kinderen met opvoedingsmoeilijkheden om door middel van muziek hun mogelijkheden te ontdekken. Muziek is ontspanning en plezier voor kinderen, terwijl het tegelijkertijd een hulpmiddel is om te leren tellen, schrijven, onthouden en om de motoriek te verbeteren. Daarnaast coach ik kinderen door middel van het Coachee!-spel,” legt Maud uit.

Beide vrouwen kenden Lijm & Cultuur al voordat ze er hun intrek namen. “We hebben eens gedineerd tijdens Chaos aan de Schie en we hebben wel eens een drumsessie gevolgd bij Nyama,” vertelt Maud. “Er hangt hier een leuke sfeer,” voegt Karin toe. “De verschillende ondernemers die in dit pand zitten, hebben echt interesse voor elkaar. Heel motiverend en inspirerend.

Webiste Tamtami: tamtami.wix.com/tamtami