“Het komt nu op alles aan!”

Momenteel staat het bij Lijm & Cultuur in het teken van 300 kunstwerken die de Delftse schilder Dirk van Dien heeft gemaakt van de 300 spreuken die Baltasar Gracián optekende in 1647. De eerste spreuk van Gracián – “Het komt nu op alles aan” – inspireerde Dirk tot een monsterproject van 3 jaar.

Expositie vanaf 22 oktober

Het zijn bijzondere tijden. De wereld is volop in beweging. Van een afstandje lijkt het een chaos, maar kijk je beter dan herken je patronen en zie je dat er keuzes gemaakt moeten worden, dat beslissingen genomen moeten worden om onze toekomst vorm te geven en veilig te stellen. Of zoals Baltasar Gracián in 1647 als eerste spreuk schreef: “Het komt nu op alles aan!”

Baltasar Gracián (1601-1658) was een Spaanse monnik en jezuïet die bekend is als schrijver van bijzondere boeken, waaronder de in 1647 verschenen handleiding voor de omgang met mensen: Handorakel en Kunst van de Voorzichtigheid. Het Handorakel bevat 300 spreuken en iedere spreuk bevat een korte toelichting. Het doel van het Handorakel is het vergroten van zelfkennis en zelfverbetering. Vrijwel alle teksten zijn nog onverminderd actueel.

Door het Handorakel en de 1e spreuk in het bijzonder werd de Delftse kunstenaar Dirk van Dien geïnspireerd om alle 300 spreuken van een beeld te voorzien. Het zijn schilderijen met een vast formaat die de inhoud en het gevoel dat de spreuk oproept versterken en aanvullen. Dirk begon in 2015 aan zijn monsterproject en na drie jaar hard doordenken en werken zijn alle 300 kunstwerken af. Het is alles bij elkaar een meesterlijk werk met grote en actuele diepgang.

Bekijk ruim 100 werken op werkdagen tussen 10-17 uur onder het genot van een kopje koffie of lunch in ons lunchrestaurant Experiment.

Chaos aan de Schie

Helaas is het pop-up restaurant weer gesloten, de kunstwerken zijn nog wel te bekijken bij onze lunchroom Experiment. Maar niet getreurd, houdt de website www.chaosaandeschie.nl of onze social media kanalen in de gaten voor een nieuwe editie!