VPRO Tegenlicht Meet Up – Hoe duur is natuur?

Daags na de uitzending praten we met bijzondere gasten door over de aflevering ‘Hoe duur is Natuur?’. Alles van waarde is weerloos. Dat geldt zeker voor de natuur, waar we steeds meer van kwijtraken. Er gaan stemmen op om het natuurbeheer bedrijfsmatig aan te pakken: om natuur te behouden wil men er letterlijk waarde aan toekennen. Wat is nog ‘natuur’ in het antropoceen, dit tijdperk met de mens als allesbepalende factor?. Nergens is de invloed van de mens niét zichtbaar.

Op dit moment wordt door Universiteit Wageningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek de waarde van de Nederlandse natuur tot op de vierkante meter in kaart gebracht. Hierbij wordt de monetaire waarde toegekend die de natuur voor de mens heeft, bijvoorbeeld via toerisme, recreatie of landbouw.

Maar hoe bepaal je de prijs van ‘natuurlijk kapitaal’? Zal het ‘natuurboekhouden’ de belangrijkste waarde toekennen aan andere zaken dan natuur pur sang? De uitdaging: hoe we onszelf van aloude heersers over de natuur omscholen naar dienstbare beheerders die opkomen voor mens én natuur.

Hoe staan we ervoor met de natuur in Delft? Wat is haar waarde en wat is zijn ons waard?

Wij praten daar over door onder leiding van Antoinette Wijffels: econoom, ondernemer en voormalig consultant integraal waterbeheer, economie en milieu.

De gasten zijn:

Menko Wiersema van de provincie Zuid-Holland. Hij is mede-initiatiefnemer van het project Groene Cirkels (een samenwerking tussen onder andere Heineken en Wageningen Universiteit voor een groene en duurzame omgeving). Daarnaast is Menko als gebiedsregisseur betrokken bij verschillende groenprojecten in Zuid-Holland.

Diny Tubbing van de gemeente Delft. Zij is stadsecoloog en beleidsadviseur voor groen in de stad en het buitengebied.

Anneklaar Wijnants Provinciaal Ambassadeur Zuid-Holland, Zeeland en Zuidwestelijke Delta bij Natuurmonumenten

De uitzending was zondag 19 november op  NPO 2 om 21:05 uur. Kijk hem terug en lees meer op de website van VPRO Tegenlicht

De toegang is gratis. Vooraf lekker eten is mogelijk bij Chaos aan de Schie.

Datum en tijd van 20:30 uur
Tickets gratis
Meer informatie https://www.facebook.com/events/229472484256157/
 
Type Lijm & Cultuur