Chaos aan de Schie 20

“Het komt nu op alles aan!”

Het najaar bij Lijm & Cultuur staat in het teken van 300 kunstwerken die de Delftse schilder Dirk van Dien heeft gemaakt van de 300 spreuken die Baltasar Gracián optekende in 1647. De eerste spreuk van Gracián – “Het komt nu op alles aan” – inspireerde Dirk tot een monsterproject van 3 jaar.

Bij de nieuwe Chaos aan de Schie kun je dineren te midden van ruim 100 van zijn werken en je laten inspireren door de spreuken en de verschillende culturele activiteiten.

Expositie vanaf 22 oktober

Het zijn bijzondere tijden. De wereld is volop in beweging. Van een afstandje lijkt het een chaos, maar kijk je beter dan herken je patronen en zie je dat er keuzes gemaakt moeten worden, dat beslissingen genomen moeten worden om onze toekomst vorm te geven en veilig te stellen. Of zoals Baltasar Gracián in 1647 als eerste spreuk schreef: “Het komt nu op alles aan!”

Baltasar Gracián (1601-1658) was een Spaanse monnik en jezuïet die bekend is als schrijver van bijzondere boeken, waaronder de in 1647 verschenen handleiding voor de omgang met mensen: Handorakel en Kunst van de Voorzichtigheid. Het Handorakel bevat 300 spreuken en iedere spreuk bevat een korte toelichting. Het doel van het Handorakel is het vergroten van zelfkennis en zelfverbetering. Vrijwel alle teksten zijn nog onverminderd actueel.

Door het Handorakel en de 1e spreuk in het bijzonder werd de Delftse kunstenaar Dirk van Dien geïnspireerd om alle 300 spreuken van een beeld te voorzien. Het zijn schilderijen met een vast formaat die de inhoud en het gevoel dat de spreuk oproept versterken en aanvullen. Dirk begon in 2015 aan zijn monsterproject en na drie jaar hard doordenken en werken zijn alle 300 kunstwerken af. Het is alles bij elkaar een meesterlijk werk met grote en actuele diepgang.

Bekijk ruim 100 werken op werkdagen tussen 10-17 uur onder het genot van een kopje koffie of lunch in ons lunchrestaurant Experiment of tijdens een diner tijdens Chaos aan de Schie

Chaos aan de Schie vanaf 1 november

Dirk van Dien bekijkt de chaos in de wereld minzaam en schept orde door die te vangen in prachtige beelden. Bij Chaos aan de Schie kijken we met een zelfde verwondering naar de wereld en proberen we de bezoekers tot nadenken te stemmen met inspirerende culturele activiteiten en een goed diner te midden van ruim 100 van Dirks werken.

Dineren woensdag-zaterdag vanaf 17.00 uur

Onze chef-kok Jethro Geukes liet zich ook inspireren door de kunstwerken van Dirk van Dien en de spreuken van Baltasar Gracián. Hij heeft voor de gelegenheid een prachtig menu samengesteld met heerlijke gerechten geïnspireerd op de Spaanse achtergrond van Gracián. Deze worden geserveerd in het sfeervolle Experiment waar de wanden ditmaal vol hangen met ruim 100 werken van Dirk van Dien. Alle informatie en de mogelijkheid tot reserveren via www.chaosaandeschie.nl.

Culturele activiteiten

Lijm & Cultuur zijn organiseert rondom het thema verschillende activiteiten. Zo zijn er drie debatavonden op woensdag 31 oktober, 7 november en 14 november, waarin we in gesprek gaan met Dirk en bijzondere gasten over verschillende actuele themas en daarbij passende spreuken. Van 23-25 november is er een Rossini Festival met de voorstelling Rossinu.nu op vrijdag 23 november en zondag 25 november, een Rossini.scratch (een dag lang werken van Rosinni instuderen met een concert na afloop) op zaterdag 24 november en een speciale Rossini.educatief openbare repetitie op vrijdagmiddag 23 november.

Alle informatie over culturele activiteiten en online kaartverkoop via www.lijmencultuur.nl. Bezoek ook de website www.chaosaandeschie.nl en houdt onze social media kanalen in de gaten voor up-to-date informatie over een nieuwe editie. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@lijmencultuur.nl.

Meer informatie

Meer informatie http://www.chaosaandeschie.nl
 
Type Lijm & Cultuur