Chaos aan de Schie 20

“Het komt nu op alles aan!”

Het najaar bij Lijm & Cultuur staat in het teken van 300 kunstwerken die de Delftse schilder Dirk van Dien heeft gemaakt van de 300 spreuken die Baltasar Gracián optekende in 1647. De eerste spreuk van Gracián – “Het komt nu op alles aan” – inspireerde Dirk tot een monsterproject van 3 jaar.

Bij de nieuwe Chaos aan de Schie kun je dineren te midden van ruim 100 van zijn werken en je laten inspireren door de spreuken en de verschillende culturele activiteiten.

Expositie vanaf 22 oktober

Het zijn bijzondere tijden. De wereld is volop in beweging. Van een afstandje lijkt het een chaos, maar kijk je beter dan herken je patronen en zie je dat er keuzes gemaakt moeten worden, dat beslissingen genomen moeten worden om onze toekomst vorm te geven en veilig te stellen. Of zoals Baltasar Gracián in 1647 als eerste spreuk schreef: “Het komt nu op alles aan!”

Baltasar Gracián (1601-1658) was een Spaanse monnik en jezuïet die bekend is als schrijver van bijzondere boeken, waaronder de in 1647 verschenen handleiding voor de omgang met mensen: Handorakel en Kunst van de Voorzichtigheid. Het Handorakel bevat 300 spreuken en iedere spreuk bevat een korte toelichting. Het doel van het Handorakel is het vergroten van zelfkennis en zelfverbetering. Vrijwel alle teksten zijn nog onverminderd actueel.

Door het Handorakel en de 1e spreuk in het bijzonder werd de Delftse kunstenaar Dirk van Dien geïnspireerd om alle 300 spreuken van een beeld te voorzien. Het zijn schilderijen met een vast formaat die de inhoud en het gevoel dat de spreuk oproept versterken en aanvullen. Dirk begon in 2015 aan zijn monsterproject en na drie jaar hard doordenken en werken zijn alle 300 kunstwerken af. Het is alles bij elkaar een meesterlijk werk met grote en actuele diepgang.

Bekijk ruim 100 werken op werkdagen tussen 10-17 uur onder het genot van een kopje koffie of lunch in ons lunchrestaurant Experiment of tijdens een diner tijdens Chaos aan de Schie.

Chaos aan de Schie vanaf 1 november

Dirk van Dien bekijkt de chaos in de wereld minzaam en schept orde door die te vangen in prachtige beelden. Bij Chaos aan de Schie kijken we met een zelfde verwondering naar de wereld en proberen we de bezoekers tot nadenken te stemmen met inspirerende culturele activiteiten en een goed diner te midden van ruim 100 van Dirks werken.

Dineren woensdag-zaterdag vanaf 17.00 uur

Onze chef-kok Jethro Geukes liet zich ook inspireren door de kunstwerken van Dirk van Dien en de spreuken van Baltasar Gracián. Hij heeft voor de gelegenheid een prachtig menu samengesteld met heerlijke gerechten geïnspireerd op de Spaanse achtergrond van Gracián. Deze worden geserveerd in het sfeervolle Experiment waar de wanden ditmaal vol hangen met ruim 100 werken van Dirk van Dien. Alle informatie en de mogelijkheid tot reserveren via www.chaosaandeschie.nl.
Let op! Op 1 en 5 december is Chaos aan de Schie gesloten.

Bijzonder slot van Chaos aan de Schie

Nog een paar dagen Chaos aan de Schie en een bijzonder einde. Zaterdagmiddag 8 december zijn we speciaal vanaf 14 uur geopend en is kunstenaar Dirk van Dien in levende lijve aanwezig om samen met u de 300 bijzondere werken te bekijken die hij gemaakt heeft van de spreuken van Baltasar Gracián en daarover te vertellen. Als u wilt kunt u daarna blijven dineren op de laatste avond van de 20e editie van Chaos aan de Schie.

Na 8 december stopt de Chaos weer even, maar een nieuwe editie is al weer in voorbereiding én …. het restaurant Experiment op Lijm & Cultuur blijft gewoon alle werkdagen open van 10-17 uur voor koffie, werken, lunchen en loungen.

 

 

Meer informatie

Meer informatie http://www.chaosaandeschie.nl
 
Type Lijm & Cultuur